top of page

Normal, müdahaleli doğum,Sezaryen

 

Miadına ulaşmış bir bebeğin herhangi bir operatif müdahale olmaksızın vajinal yolla doğmasıdır.

Eğer vakum ya da forseps doğuma yardımcı olmak amacıyla kullanılmışsa buna müdahaleli doğum denir. Suni sancı verilmesi ve bebeği vajenden çıkışını kolaylaştırmak için epizyotomi dediğimiz kontrollü kesinin yapılması da müdahaleli doğum olarak değerlendirilir.

Gebeliğin özellikle son aylarında  düzensiz, Braxton-Hicks (yalancı doğum ağrıları) adı verilen kasılmalar olabilir, ancak bunun doğum eylemi olarak adlandırılabilmesi için düzenli aralıklarla gelmesi, şiddetinin giderek artması, sancı aralarının kasılması ve beraberinde  rahim boynu açılmasının  başlaması gerekir.

Genelde doğumun yaklaştığının ilk belirtileri kasılmalar ve nişan gelmesi’dir. Rahim ağzı tüm gebelik boyunca sümüksü bir tıkaçla kapalıdır. Bu tıkaç bebeği dış etkenlere karşı korur. Doğum eyleminin başlamasından hemen önce rahim ağzında hafif bir açılma olur ve bu tıkaç kanlı bir akıntı şeklinde vücut dışına atılır.

Doğumun gerçekleşmesinde rol oynayan  temel faktörler ; itici güçler (rahim kasılmaları), doğum kanalı ve  fetus’tür.

Bunlardan herhangi birindeki anormallik doğumu güçleştirir ve hatta bezen imkansızlaştırır.

Vajinal doğum sırasında vakum ya da forseps  doğuma yardımcı olmak amacıyla kullanılmışsa,       buna müdahaleli doğum denir. Suni sancı verilmesi ve bebeği vajenden çıkışını kolaylaştırmak için epizyotomi (dikişli doğum)  yapılmasıda müdahaleli doğum olarak değerlendirilir.

Sezaryen

Sezaryen vaginal yoldan doğması mümkün olmayan bebeklerin, karın duvarı ve uterus açılarak doğurtulmasını sağlayan bir ameliyattır.Kesi kasığın hemen üzerindeki karın bölgesinden yapılır,Rahim açılır ve amniotik su boşaltılarak bebek doğurtulur.Bebeğin ağzı ve burnu sıvılardan temizlenir ve umblikal kordon  klempe edilerek kesilir.
Sezaryen ameliyatlarında anestezi verilmesi şarttır,  genel anestezi olabileceği gibi anne adayının sadece belden aşağısını uyuşturan spinal veya epidural anestezi de olabilir.

Spinal veya epidural anestezi verilen anne adayları  ameliyat süresince ağrı duymamakta, bebeğini  çıkar çıkmaz görebilmekte, ağlamasını işitebilmektedirler
Sezaryen genellikle bebeğin başı ile doğum kanalı arasında uyuşmazlık varsa,daha önceden sezaryen ya da myomektomi ameliyatları geçirmişse, göbek kordonu vajenden dışarı sarkarsa , herhangi bir nedenle kol, omuz veya yüzü ile gelmesi halinde , plasentanın doğum kanalını kapatacak şekilde rahmin  alt kısmına yerleşmesi- önde gelmesi halinde, plasentanın bebeğin doğumundan önce yerinden ayrılması halinde , bebeğin doğum ağrıları sırasında sıkıntıya girmesi kalp atışlarının bozulması halinde yapılır.

Annenin normal doğumdan korkması, sancı çekmek istememesi, az da olsa bebeği riske atmak istememesi, vajinusmusu olması gibi nedenlerle isteğe bağlı sezaryen yapılabilir.

Sezaryenden sonra hastanede ortalama kalış süresi 1–3 gün arasındadır.

bottom of page