top of page

Kürtaj ve sorular

 

Kürtaj  ne zaman ve nasıl uygulanır?
Kürtaj rahim içi boşluğun kazınması anlamına gelir.İstenmeyen gebelik sonlandırmak için yapılabileceği gibi,biyopsi amaçlı ( 40 lı yaşlarda düzensiz fazla mens kanamaları olanlarda ) olarakta yapılır. istenmeyen gebeliklerde genelde son adet tarihine göre 5- 6 .haftalarda uygulanır,  işlemden önce olgular ayrıntılı  jinekolojik muayeneden ve ultrason incelemeden geçirilir.


Kürtaj ,  vakum aspirasyon yöntemi ile ( Karmen kanülü ) uygulanır, çeşitli boyutlarda tek kullanımlık plastik uçları olan negatif basınç uygulayabilen enjektör sistemidir.

İşlem öncesi çiftlerin kan gruplarını bilmeleri kan uyuşmazlık tespiti, ve ileriki gebeliklerini koruma adına önemlidir.(Uyuşmazlık iğnesi yapılır)
Kürtaj işleminde genel  veya  lokal anestezi uygulanabilir.Genel anestezi alacaksa 6 saat su ve yiyecek almamış olması gerekir.Daha önce doğum yapmamışlarda ve sezeryan doğum yapmış olanlarda genel anestezi daha uygundur, hem kürtaj teknik olarak kolaylaşır, hem de psikolojik bir travma olmaz.


Lokal anestezi uygulamasında rahim ağzı kenarlarına uyuşturucu verilir, o bölgede ağrı duyusu kaldırılır,ancak her zaman tam uyuşturma sağlanamayabilir, bu nedenle uygun tüm olgularda  genel anestezi tercih edilmelidir.​​

 

Kürtaj tekniği;
Hasta jinekolojik pozisyonda masaya alınır, spekulum vajinaya yerleştirilerek rahim ağzı dişli pens ile tutulur, lokal ise uyuştutucu yapılır, daha sonra çeşitli boyutlarda bujiler yardımıyla rahim ağzı genişletilir, plastik uç yerleştirilir, vakum sağlanarak gebelik materyali boşaltılır, sonrası metal küret yardımıyla rahim içi temizlenir, ultrason kontrolü yapılır, kanama kesici , mikroba karşı antibiyotik ve rahim toplayıcı uygulanır,kanama kontrolü sonrası yatağına alınır.  genellikle 5 -10 dakika sürer.Genel anestezi verilirse işlemden sonra uyanma süresi eklenir, o takdirde toplam süre 45 -60 dk olabilir.


Kürtaj sonrası mens kanaması kadar kanama görülebilir, bu kanama 15-20 güne kadar sürebilir, bazısında bir iki gün hiç kanama olmaz, sonrası başlar, sorun değildir.Genelde ilk mens kürtaj sonrası 30-40 günü bulabilir.​​

 

 Hangi durumlarda doktor ile irtibat gerekir?

Evde fenalaşma veya bayılma halinde,kanamanın mens kanamasından fazla olması, kramp ağrılar olması, kötü kokulu akıntı olması, ateş yükselmesi-38 derece ve üstü,gebelik belirtilerinde devamlılık halinde doktor ile irtibata geçilmeli.

​Riskleri  nelerdir?
Kürtaj riskleri aslında işlemi yapan uzman doktorun tecrübesiyle ilgilidir.
Eğer lokal anestezi verilmişse,  anestezik maddeye duyarlılık reaksiyonu görülebilir.
Kürtaj sonrası  bulantı ve kusma sıklıkla görülür.
Önemli bir durum, eğer gebelik çok erken bir dönemde ise (5 hafta) kürtaj  başarısız olabilir.
Yine  gebelik eğer büyükse kürtaj  esnasında aşırı kanama olabilir.
Kürtaj esnasında , özellikle büyük gebeliklerde rahim delinme riski vardır , sonrası iltihap gelişirse,  bu genelde 1 hafta sonra  ortaya çıkar,  ağrı, akıntı, ve  aşırı kanama gösterebilir.

Ender olarak geç dönemde  rahim iç tabakanın  hasar görmesine bağlı Yapışıklıklar olabilir, adet kanamasının olmaması ile kendini gösterir.

​Kürtaj sonrası nelere dikkat edilir?
Evde antibiyotik ve ağrı kesici  ilaçlar alınır ,  1. Haftada  ultrasonografi ile rahim kontrol edilir.Yapılan gün adetin ilk günü olarak kabul edilir , genellikle 6 hafta içinde adetin görülmesi beklenir.
Kürtaj sonrası 4-6  hafta  havuz, deniz ve  küvette oturarak  banyo uygun değildir, mens görülene kadar cinsel ilişki önerilmez.​​

Yasal sınır nedir?
Ülkemizde istenmeyen gebelik reşitlerde 10 haftaya kadar yasal olarak sonlandırılabilir.

 

Kürtaj en erken ne zaman yapılabilir?
 5 haftadan sonra yapılabilir,daha erken dönemlerde gebeliği boşaltamama riski vardır,çok erken önerilmez

 

 Riskimi nasıl azaltırım?
 işlemi yeterince deneyimli jinekolog tarafından uygun teknik,uygun koşullarda yapılırsa risk de azalacaktır.

 kenar kıyı merkezlerde uygun olmayan koşullarda yapılacak işlem, sizin daha sonraki gebelik şansınızı azaltabilir.


Kürtaj olmadan istenmeyen gebelik sonlandırılamaz mı?
Yanlış ve yaygın bir kanıya göre erken dönem gebelikte söktürücü iğnelerle gebeliğin sonlandırılabileceğine inanılıyor, oysa böyle bir ilaç yok.
Şu an için vakum teknik ile aspirasyon yöntemi ile  kürtaj tek çözümdür.

​​Daha sonraki gebeliğimi olumsuz etkiler mi?
Eğer kürtaj tecrübeli bir jinekolog tarafından doğru teknik ile uygun aletler ve uygun koşullara sahip bir ameliyathanede yapılıyorsa daha sonraki gebelikler için risk çok azdır, ancak nadiren rahim içi yapışıklıklar gelişebiliyor, bu nedenle çok gereklilik yoksa kadınlarda ilk gebelik için önerilmez.

​Ard arda kürtaj bana zarar verir mi?
doğum kontrol yöntemi olarak algılanmamalı, bu nedenle ard arda yapılması istenebilecek bir şey değil.

Her kürtaj ile rahim ağzı zedelenebilir,kansızlık olabilir,  enfeksiyon ve rahim içi yapışıklık riski artabilir,

ileriki gebelik performansında düşme olabilir.


Bakireliğim bozulmadan gebe kaldım, işlem esnasında kızlık bozulur mu?
Bekaret bozulmadan gebelik nadiren de olsa görülebilir, bu tür durumlarda doktor vajinal alet kullanırken ona uygun seçim yapar, eğer zar yapısı esnek ise işlem esnasında kızlık bozulmayabilir, ancak bunun garantisi yoktur.Gerekiyorsa aynı seansta kızlık zarı tamiri de yapılabilir.

​Daha önce kürtaj yaptırdığım anlaşılır mı?
Bekar bir kadının daha önce kürtaj yaptırıp yaptırmadığı , işlemin uygun koşullarda yapılıp yapılmaması ve işlem sayısının fazla olup olmaması ile ilgilidir.
Birden çok kürtaj, ve uygunsuz işlemler sonrası rahim ağzı yırtıkları - açıklığı , daha önce kürtaj yapılmış olduğunu belli eder.

bottom of page