top of page

Rahim Ağzı Yarası

 

Rahim ağzı yarası (Serviks erozyon) nedir?

aslında salgı üreten hücrelerin vajinal hücrelerin üzerini kaplamasıyla oluşur,cilt kaybıdır, kızarık bir alandır.

 

sebepleri nelerdir?

 geçirilmiş iltihaplı durumlar, kürtaj, doğum gibi nedenlerle gelişebilir.
Vajinal tamponlar ve sık partner değiştirmekte suçlanan sebeplerdir.

 ne belirtiler verebilir?

Rahim ağzı yarası genellikle belirti vermez, muayene esnasında tanı konur.
En sık sürekli bir akıntı, cinsel ilişki sırasında kanama, zaman zaman pembe renkli akıntı görülür

ne sıklıkta izlenir?

doğurgan çağ kadınlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur, bu nedenle tanı konduğunda paniğe gerek yoktur.

 

saptanırsa ne yapılır?

spekulum muayenesinde saptanır, mutlaka pap smear testi yapılarak,altta yatabilecek kanser araştırması yapılmalıdır. Yara görüntüsü şüpheli ise kolposkopi ve biyopsi önerilir.

Pap smear testi  ( Rahim ağzı yayma testi )

Smear testi uzun yıllardan beri rahim ağzı kanseri  öncesi durumların saptanması için kullanılan bir testtir. sayesinde  rahim ağzı kanserinin görülme sıklığında ciddi azalma sağlanmıştır.Düzenli olarak smear testi yapılan bir kadında takip eden bir yıllık periyoda ciddi bir rahatsızlık ihtimali çok düşüktür.

jinekolog muayenesi esnasında  küçük bir fırça kullanılarak rahim ağzı çevresinden hücrelerin toplanması işlemidir.Alınan bu örnek daha sonra bir  mikroskop lamı üzerine yayılır , alkol ile tespit edilerek incelemeye gönderilir.Patolog tarafından incelenen yayma da anormal hücrelerin varlığı araştırılır.

18 yaş üstü  cinsel olarak aktif olan kadınlarda  yapılmaya başlanır ,  30 ‘lu yaşlara kadar 2-3 yıl aralarla olabilirken, bu yaşlardan itibaren yıllık olarak yapılması önerilir.Ard arda  2-3 kez yapılan incelemelerde hiç anormal sonuç alınmamışsa,  bu sıklık azaltılabilir.Düzenli smear testi sayesinde hastalık erken yakalanabilecektir.

 sigara içenlerde , ilk cinsel ilişkisini 18 yaşın altında yapmış olanlarda , birden çok erkek ile cinsel ilişkisi olanlarda , rahim ağzı kanseri  riskleri bulunanlarda  düzenli olarak her yıl yapılmalıdır.

Smear testi sonuçlarında anormal hücreler saptanırsa , hafif olgularda 3-6 aylık takip, daha ciddi olgularda smear tekrarı ve hatta kolposkopik inceleme önerilir.Bu yöntemle mikroskop ile rahim ağzı değerlendirilir, gerekli görülürse parça alınarak patolojiye yollanır.İnceleme sonucuna göre dondurma,yakma veya o kısımın cerrahi olarak çıkarılması planlanır. 


Rahim ağzı yarası kanser ilişkisi nedir?

uzun yıllar içinde gelişen bir hastalıktır.Yara olan bu dokulardan  atipik gelişme yani kanser öncüsü durumun ortaya çıkmasından kanser oluşumuna kadar geçen süre 10 yıl veya daha fazla sürebilir. Kanser öncüsü lezyon aşamasında yakalanabilirse hastalığın şifa ile sonuçlanma olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle erken tanı ve etkili bir tedavi çok önemlidir.

Rahim ağzı yarası tedavisi nasıl yapılır?

tedavisinde yaranın yakılması (koterizasyon) , dondurulması  ( kriyo) ve lazer kullanılır.
Elektrokoter en yaygın olan teknik, elektrik kullanılarak hasarlı doku yakılır, işlem ağrısızdır, iyileşme süreci 2-3 ay sürebilir.
Kriyo yönteminde nitröz oksit gazı ile bölge dondurulur,işlem ağrısızdır,iyileşme süreci 2-3 ay sürebilir.
Lazer de CO2 gazı kullanılır,işlem ağrısız ancak pahalıdır ,işlem başarısı diğerleri gibidir.

tekrarlarmı?

Rahim ağzı yarası tekrarlayabilir, bahsettiğimiz gerekçeler devam ederse yara tekrarlayacaktır, ileri safhada kötüye gidiş olmaması için yıllık pap smear testleri ihmal edilmemelidir.

 

Rahim ağzı kanseri ne gibi belirtiler verir? Tanı nasıl konur?

Rahim ağzı kanseri her zaman belirti vermez , düzensiz , leke tarzında  kokulu vajinal kanama
görülebilir.
Vajinal muayenede tümoral yapı varsa tanıdan şüphelenilir,biyopsi alınır.
Radyolojik olarak tümörün boyutu , önde idrar kesesi, arkada ise makat ile  ilişkisi, ve tümörün rahim boynu yanlarına yayılımı  MR ile  değerlendirilir.
kanseri saptamada erken tanı için rutin smear takipleri gerekir, smear sonucu şüpheli gelen kadınlarda kolposkopi  ve biyopsi gerekir.HPV etken olarak düşünüldüğünden , HPV DNA tayini de yapılabilir.

Rahim Ağzı Kanseri olgularında yaklaşım

Genel olarak erken evre rahim ağzı kanseri  cerrahi ile tedavi edilir.
Kanser rahim boynunun yanlarına  yayıldığında ise  cerrahi yerine radyoterapi ilk tedavi seçeneği olur.

bottom of page