top of page

DÜŞÜK

Gebeliğin ilk 20 haftası içinde 500 gramdan az embriyo veya fetüs ve eklerinin tamamının veya bir kısmının uterus kavitesi dışına atılması olayına düşük denir.

Klinik olarak tanımlanmış gebeliklerin yaklaşık %15'i düşük ile sonuçlanmaktadır.

 

Düşük tehdidi  20 haftanın altındaki gebeliklerde  vaginal kanama olmasıdır. Kanama genellikle şiddetli değildir ve rahim ağzı kapalıdır.
Düşük tehditi yaşayan anne adaylarına, fiziksel aktivitelerini kısıtlamaları, yatak istirahati, cinsel ilişkinin yasaklanması önerilir , Progesteron hormonu içeren ilaçlar da  kullanılabilir.

Tüm önlemlere rağmen düşük tehditi, düşük ile sonlanabilir. Tüm düşük tehditlerinin %50'si       düşükle sonuçlanır.

Durdurulamayan düşükte genellikle kanama şiddetlidir ve rahim ağzı açıktır. Kramp şeklinde karın, kasık ağrısı olabilir. Tedavi kürtajdır.

 

Tam Olmayan Düşükte ,  gebelik dokularının bir kısmının kaybı söz konusudur. Gebeliğin 6. haftasından önce genellikle embriyo ve plasenta birlikte atılır. Daha sonraki gebelik haftalarında yaşanan düşüklerde, embriyonun bazı kısımları, zarları veya plasenta dokusunun parçaları içerde kalabilir. Kürtajla rahim içinde kalan parçalar temizlenmelidir.

 

Tam Düşük;  gebeliğe ait tüm dokular atılmıştır. Ancak  rahim içinin bütünüyle temiz olduğundan   emin olmak için kürtaj uygulanabilir.

Tekrarlayan düşükler arka arkaya 3 veya daha fazla düşük olmasıdır. Sebep olarak rahimle ilgili anormallikler yada pıhtılaşma bozuklukları bulunabileceği gibi %50 sinde ise sebep bulunamaz.



Bütün düşüklerin yaklaşık yüzde 50'si kromozomal olarak anormal yapıya sahiptir  Gebeliğin ilk haftalarında olan düşüklerde kromozomal anomali oranı yüzde 70'lere çıkar.Spontan abortusların en sık nedeni kromozomal anomalilerdir.
 

KÜRTAJ

 

Kürtaj veya küretaj  rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir.

Kürtaj sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılır.


İstemli küretaj , gebeliğin aldırılması, sonlandırılması ülkemizde yasal olaral 10 haftalık gebeliklere kadar mümkündür. Burada hamilelik haftası hesaplanırken son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır ve ultrason ile kontrol edilir.

18 yaşından büyük evli  bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler.

10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi bir doğumsal özür varlığında veya anne hayatın tehlikeye sokacak ciddi bir hastalık varlığında kurul kararı ile gebelik sonlandırılabilir.
 

 

Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalar için ped kullanmalısınız.

 

Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlarda  doktora başvurmalısınız:

- Ateş yüksekliği

- Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar

- Kürtaj sonrası aşırı kanamalar

- Kürtaj sonrası günlerde kötü kokulu aşırı akıntı

- Kürtajın üzerinden 4-5 gün geçmesine rağmen kanama  artarsa


 

BOŞ GEBELIK

 

Bu durumda gebelik kesesini oluşturan zar ve plasenta oluşurken bu yapıların içinde bebek (embriyo) bulunmaz.
Tanısı ultrasonda embriyo ve kalp atımlarının görülmesi gereken haftalarda görülememesi , yani kesenin boş olarak izlenmesi ile konur.

Boş gebelik genellikle rutin gebelik muayeneleri sırasında hiçbir şikayet yokken tesadüfen saptanır. Bazen hasta lekelenme, kanama  gibi şikayetlerle başvurabilir. Tanıda ultrason görüntüsü çok önemlidir.Tedavisinde kürtaj ile boş gebeliğin alınması gerekir.

 

 

DIŞ GEBELIK

 

Dış gebelik döllenmiş yumurtanın rahim içi dışında bir yere yerleşmesidir. En sık tüplerde olmak üzere bunun dışında yumurtalıklarda, servikste yada karın içinde olabilir. Dış gebelik % 95 oranında tubalarda (tüplerde) olmaktadır. Tüpler  dışında en sık görüldüğü yer overlerdir.
Yaklaşık olarak toplumda görülen her yüz gebelikten biri  veya ikisi dış gebeliktir.

Dış gebelik en önemli anne ölüm sebeplerinden birisidir. Gebeliğin ilk 3 ayında anne ölüm sebeplerinin başında gelir.

Belirtileri ;Karın veya kasık ağrısı,Adet gecikmesi,Vajinal kanama,Tansiyon düşüklüğü,Çarpıntı,Baş dönmesi ve bayılma, Bulantı ve  kusma .

Nedenleri ve risk faktörleri ise geçirilmiş salpenjitis , Apandisit, yumurtalık kisti operasyonları veya barsak operasyonları gibi alt karın bölgesine yapılan ameliyatlar, Tüp bebek tedavileri,Endometriozis
Daha önceden dış gebelik geçirmiş olmak ve Multiple seksüel partner

Teşhis , hastanın hikayesi ve şikayetleri, muayenesi, ultrason ve gebelik testleri ile değerlendirilmesi esaslarına dayanır.

Genel olarak gebelik testi pozitif olmasına rağmen rahim içerisinde gebelik kesesi görülemeyen bir hastada dış gebelik ihtimali düşünülür. Dış gebelik ve düşük ayrımını yapmak için ise kanda gebelik testi (B-HCG) değerlerinden faydalanılır.

Bazen rahim dışarısında tüplerde yada karın içerisinde bulunan dış gebelik materyali ultrasonda izlenebilir,  kesin tanı için laparoskopi gerekebilir.

Ektopik gebeliği düşündüren ve karın ağrısı olan hastada yumurtalık kist rüptürü, düşük, pelvik enfeksiyonu, apandisit gibi diğer nedenlerde mutlaka akılda tutulmalıdır.

Eğer bir yırtılma meydana gelmişse ve iç kanama mevcuttsa tadavi cerrahi girişimdir. Laparoskopik (kapalı ameliyat) veya açık ameliyat (laparatomi) uygulanabilir

Çok nadiren dış gebeliğin rahime  çok yakın yani interstisyel bölgede olduğu durumlarda mecburen rahimin de alınması  gerekebilir.

Bir diğer tedavi yaklaşımı ise ilaç tedavisi yani kemoterapi uygulanmasıdır. Bu durumda tek doz ya da çoklu doz metotreksat uygulaması yapılarak günaşırı B-HCG takipleri ile gebeliğin kaybolması izlenebilir. Bu tedavi ile dış gebelik kaybolmazsa ameliyat gerekebilir.

bottom of page